Selam,
Bu yazımda python’ın web framework’ü “Django” ve onun linux üzerinde configure edilmesinden bahsedeceğim.
Bu yazımda python’ın web framework’ü “Django” ve onun linux üzerinde configure edilmesinden bahsedeceğim.
Neden Python Django ? PHP yada emsali bir çok web yazılım dili ve framework’ü mevcut. Neden ve nerede tercih etmeliyim diyebilirsiniz.
Django MODEL – VİEW – CONTROLLER yazılım mimarisi ile derlenmiş bir web framework.Bir çok yapıcağınız işlem paketler halinde projenize yada applicationınıza dahil edebilirsiniz.Tekrar tekrar kod yazmaktan kurtarır.Kod yazma daha hızlıdır.
Kendi içinde cache yapısı vardır.Aslında python daha çok yüksek trafik alan modüllerde yada sitelerde kullanılır.Yoğun trafik alan bir yapıyı işletmek pythonda daha hızlı ve kolaydır.
Django routing kısmı çok kolaydır. urls.py dosyasında url yapınızı ve hangi modelin view’ını kullanıcağını kolaylıkla belirtebilirsiniz.
Database için kendi içinde gelen bir yazılım katmanı vardır, SQL sorgularıyla uğraşmazsınız ve böylece yazdığınız kodda SQL-Injection gibi bir derdiniz olmaz.
Python/Django ikilisi ile çok daha az satır sayısıyla işinizi halledersiniz. Güçlü dil yapısı sayesinde PHP’de 5.000 satırda halledeceğiniz bir işi Django size birkaç yüz satırda çözer.
Linux üzerinde Python Kurulumu
Python Kurulumu
Django kurmak için sisteminizde Pythonun kurulu olması gerekir. Linux kullanıcısı iseniz zaten kurulu olması gerekir. Emin olmak için console’dan
which python
diyerek kurulu olup olmadığını check edebilirsiniz.
Pythonu http://www.python.org/ adresinden indirip kurabilirsiniz.
Django Kurulumu
https://www.djangoproject.com/download/ adresinden son paketini indirebilirsiniz.Kurulumu console’dan sitesinden belirtilmiş.Bu kısma değinmiyorum.
Kurulumdan sonra bir proje ve bu projeye ait app oluşturacağız.Python’da Projeler içinde Applicationlar yer alır.Bu APp’leri kolaylıkla alıp kendi projenize dahil edip kullanabilirsiniz.Django’da bu modüler yapı ile meşhurdur.
Django’yu başarılı bir şekilde kurduğunuza emin olmak için project oluşturalım
Bir klasör oluşturularım. code olsun ismi.
Oluşturduğumuz code directory ‘sine cd code diyerek giriş yapınız.
Djangoyu kurup kurmadığınıza emin olmak için django-admin.py komutunu çalıştırınız.Eğer başarılı bir şekilde kurmuşsanız aşağıdaki command helper listesini görüceksiniz.
Projemizi oluşturmak için aşağıdaki komutu çalıştırınız.
demo isimli bir project oluşturduk.Bu projeye ait blog isimli bir application oluşturacağız.code projesinin içine cd command ‘ı ile girerek aşağıdaki komutu uygulayın.
Aşağıdaki gibi bir dosya hiyerarşisi görüceksiniz.
Şimdi kurduğumuz bu django projesi için server kısmını yapılandırıp ,browser’dan görüntüleyelim.Bunun için bir Server oluşturacağız. İlgili projenize (örnekde demo olarak belirledik.demo klasöründe python manage.py runserver command line ‘dan çalıştırarak default olarak 8000 porttan python için server oluşturulur)
Eğer işlem başarılı ise aşağıdaki gibi bir çıktı alıcaksınız.Oradaki url kopyalayıp,kendi browserınızdan erişmeyi deneyiniz.Eğer django’nun default page’i geliyorsa kurulumu başarılı bir şekilde yaptınız demektir.
ConversionConversion EmoticonEmoticon