k

Avi Recomp Kullanımı (Filme Alt Yazı Ekleme ve Düzenleme Programı)


Türkçe dil desteği de sunan  Avi Recomp, internetten indirilen avi uzantılı filmlere alt yazı eklemek için kullanılmaktadır. (Uzantısı avi olmayan filmler için kullanılamaz.) Programı  BURAYI tıklayarak indirebilirsiniz. Kullanımı şöyledir:
         1. Masa üstündeki kısa yol menüsünü tıklayıp programı açınız.
         2. Kaynak dosya yazan yerin altındaki AVİ aç seçeneğini tıklayıp bilgisayarınızdaki avi uzantılı filmi bulunuz.

        Bulduğunuz filmi işaretleyip “Aç”ı tıklayınız. (Aynı işlemi filme çift tıklayarak da yapabilirsiniz. Bu durumda “Aç”ı tıklamaya gerek kalmaz.)
Avi Recomp 2
        3. Hedef dosya yazan yerin altındaki AVİyi kaydet seçeneğini tıklayınız. Bu durumda dosyanın hangi adla kaydedileceği belirtilir. Dilerseniz bu adı değiştirebilirsiniz.  Ancak, değiştirmenize gerek yoktur. Çünkü dilerseniz gerekli işlemler bittikten sonra da dosyanızın adını değiştirebilirsiniz.  
Avi Recomp 3
        Şimdi, Kaydete tıklayınız. (Dikkat ederseniz Dar Ağacı dosyasının uzantısı _arc olmaktadır. İşlem bittiğinde bu dosya, Dar Ağacı_arc.avi biçiminde kaydedilecektir. Böylece asıl dosyadan ayırt etmeniz kolay olacaktır.)
Avi Recomp 4
        4. Ek ayarları tıklayınız. 
Avi Recomp 5
        Açılan pencerede Alt yazı”başlığının altındaki Aç/kapat düğmesinin solundaki kutucuğu işaretleyiniz. Alt yazı ekle butonunu tıklayıp alt yazı dosyasının bulunduğu yere ulaşınız.
Avi Recomp 6
        Alt yazıyı seçip “Aç”ı tıklayınız.
Avi Recomp 7
        5. Sıra yazılı menüyü tıklayınız.  
Avi Recomp 8
        6.  Açılan pencerede önce Listeye ekleye, sonra da Başlata basarak alt yazıyı gömme işlemini başlatınız.
Avi Recomp 9
        Bu durumda aşağıda görüldüğü gibi, başlayan alt yazı gömme işlemi sürer.
Avi Recomp 10
        7. Alt yazının gömülmesi işlemi tamamlandığında filmi bilgisayarınızdaki Videolar klasöründe bulabilirsiniz.
        NOT: 
        1. Alt yazı gömerken dikkat edilmesi gereken önemli bir durum vardır: Her filmin bir fps (frame per second) değeri vardır. Bu değer saniyede gösterilen film karesini ifade eder. Ekleyeceğiniz alt yazı ile filmin fps değerlerinin aynı olması gerekir. Çoğunlukla  filmlerde 23,97;  25 ya da 29,97′lik fps değerleri kullanılır. Kullanacağınız  sıkıştırılmış alt yazıyı normal biçime dönüştürmeden önce üzerine geldinizde fps değerini görebilirsiniz. Filmin fps değerini de üzerine gelip sağ tıklayarak ayrıntılar bölümünden öğrenebilirsiniz. Bu bölümde  Resim Karesi Hızı  fps değerini gösterir. Fps değerleri farklı olduğunda, gömdüğünüz alt yazıdan verim alamazsınız. Çünkü konuşmalarla uyumlu olmaz.
       2. Bir filmi alt yazılı izlemek için alt yazıyı ille de filme gömmek gerekmez. Alt yazının uzantısını değiştirmemek koşuluyla, alt yazı ile filmde aynı adı kullanır ve ikisini bir klasörde tutarsanız sorun kalmaz. Yani bu durumda filmi alt yazılı izleyebilirsiniz. Örneğin; filmimizin adı Batı’da Beş Silah, alt yazımız ise Batıda 5 silah.srt olsun. Bu durumda aynı klasör içine alsak bile filmi alt yazılı izleyemeyiz. Çünkü film adı ile alt yazı adı bire bir uyuşmuyor. Bu durumda Batı’da Beş Silah adını kopyalayıp .srt kısmı durmak koşuluyla alt yazı kısmına kopyalamamız gerekir. Bunu yaptığımızda alt yazı dosyası Batı’da Beş Silah.srt biçiminde olur.  Artık aynı klasörde olduğu sürece filmi alt yazılı izleyebiliriz. Ancak bazı programlarda sorun yaşandığı için özel bir durum söz konusu değilse en iyisi alt yazıyı filme gömmektir.        
       3. İnternette filme alt yazı gömmekle ilgili birkaç program adı daha geçmektedir. Ancak bunların hemen hepsi deneme sürümü biçimindedir. Şu gerçeği de burada belirtmemde yarar var: Avi Recomp, alt yazı gömerken film kalitesinde en ufak bir bozulmaya neden olmaz. O yüzden ayarlara dokunmamanızı öneririm. Süre de genellikle filmin süresiyle orantılıdır. Yani 2 saatlik bir filmin alt yazı gömmesi 2 saati bulur. Ama daha önce de dediğim gibi, sonuç yüzde yüz mükemmeldir.

Kaynak: muhsinkokturk1950.wordpress.com
     Muhsin KÖKTÜRK
Previous
Next Post »