k

Güvenli Bir Şekilde Online Alışverişte Dikkat Edilmesi Gerekenler


Günümüzde çeşitli banka kartları ürün ve hizmetler alırken ödemede nakit paranın yerine  kullanılmaktadır. İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların sayısı gün geçtikçe artarken aynı şekilde internet üzerinden alış veriş yapan bu kullanıcıları dolandırmaya çalışanların sayısı ve yöntemide hızla artmaktadır.
Kredi kartlarının kulanılması son dönemde online alışveriş, rezarvasyon, uçak bileti satın alma, araba kiralama, hatta fatuların ödenmesinde bile hızla artıyor. Buda dolayısıyla dolandırıcıların iştahını kapartıyor.
Peki online olarak yaptığımız ödemelerde nelere dikkat etmeliyiz?
Online alışverişlerinizde mümkün olduğunca sanal kart kullanın   
Kullandığınız sanal kartın limitini siz belirleyeceğinizden bu bilgiler yanlış kişilerin eline geçse daha bundan kayıp yaşiamazsınız. Alışveriş yapmadan hemen önce sanal kartınıza kredi kartı limitini siz belirleyeceğinizden alışveriş sonrasında kullandığınız sanal kart limiti kullanılmış olur ve tekrar siz limit belirleyene kadar kullanılamaz.
Güvenilir ve belli bir geçmişi olan web sayfalarından alış veriş yapın
Arkadaşlar diyelimki bulunduğunuz bölgede pahalı bir ev eşyası alacaksınız. Nelere dikkat edersiniz? Bir defa alış veriş yapacağınız yerin uzun zamandır faaliyet gösteren ve güvenilir bir işyeri olmasını beklersiniz. Çünkü ortada hatırı sayılır bir ödeme var. İşyeri siz ürününüzü aldıktan bir kaç ay sonra iflas ederse ve kapatır giderse karşınızda bir muhattap bulamayacağınızdan çekinirsiniz değilmi? İnternette aynı şekildedir. Duyarsız ve müşteri memluniyetini önemesemeyen siteler çok kısa süreler içerisinde yok olup giderler. O yüzden alanında uzun zamandır faaliyet gösteren bir siteden alışveriş yapmak herzaman daha güvenilirdir. Türkiyede bu tarz siteler mevcut ve bunları neredeyse herkes biliyor...
Alış veriş yapmayı düşündüğünüz siteyi inceleyin çümkü doladırıcılık için kurulan web siteleri gemelde özensizce hazırlanmış ve çalışmayan linkler içerir.
Üzerinden dolandırıcılık yapılan siteler genellikle kısa ömürlü olduklarından dolayı dolandırıcılar çoğunlukla site tasarımlarına pek vakit harcamazlar. Güvenilir web sayfalarında çalışmayan link göremezsiniz. Site içerik ve görsellik yönünden sürekli kendini yeniler ama dolandırıcılık için kurulan sitelerde böyle bir şey söz konusu değildir. Eğer sitenin güvenilirliği hakkında şüpheleriniz varsa, internet üzerinden küçük bir araştırma yapın. Google size bu konuda yardımcı olabilir.
Ödeme esnasında adres satırında “HTTP”ye ve adres çubuğundaki “S” harfine bakın
Online alışveriş sitesine girdiğinizde adres satırı http:// ile değilde https:// ile başlıyorsa site bir güvenlik sertifikası kullanıyor demektir ve bu gerçekten sitenin güvenilir olduğunu gösteren ve dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Bu internette yatığınız ödeme işlemleri vs işlemlerin şifrelendiğini gösterir.
Zaten internet tarayıcınız güncelse adres satırının ilk kısmı yeşil renkte olacaktır aksi takdirde kırmızı renkte olacak ve sizi bir güvenlik uyarısıla uyaracaktır.  
Güvenilir ödeme sistemlerini tercih edin
Online alışveriş yapanlar kullanıcılar genelde PayPalWebMoney vb. gibi mağazaların kendi ödeme seçenekleri dışında başka bir sistemle ödeme gibi seçeneklerede sahiptir. Bu tarz sistemler kullanıcılara tam koruma sağlamamakla beraber aynı zamanda kişisel verileri gizli tutar ve daha büyük  kayıplara karşı sizleri korur. Bu tarz sistemleri kullanırken cüzi bir miktarda ödeme yapacağınızı unutmayın.
 
Ortak bilgisayar ve herkese açık kablosuz internet ağlarını kullanmayın
Ortak bir bilgisayar kullanırken, veya güvenliksiz ve herkese açık bir kablosuz internet ağına bağlıyken banka kartları ile alışveriş yapmak her zamankinden daha risklidir. Ayrıca kullandığınız bilgisayarda güncel bir antivirüs kullanmaya özen gösterin. 
Zor bir şifre seçmeye özen gösterin
Arkadaşlar hangi siteye üye olursanız olun oluşturduğunuz şifrenin tahmin edilmesinin imkansız olmasına ve çeşitli proğramlar vasıtasıyla kırılmasının zor olmasına özen gösterin. Peki nasıl olacak bu? Öncelikle şikre sizin için önem teşkil ededen bir kelime veya sayılardan oluşan bir şifre olmamalıdır. Ayrıca şifre oluştururken sayıları, harfleri ve nokta sılaç vb. işaretleri kullanmaya özen gösterin. Bu sizin şifrenizin kırılmasını imkansız hale getirecektir. 

Arkadaşlar online alışverişten veya online bankacılık servislerini kullanmaktan çekinmeyin. Sadece bu tarz servisleri kullanırken dikkatli olun ve yukarıdaki adımları izleyin.
Previous
Next Post »