k

Android İçin Antivirüs Yazılımı Kullanmalı Mıyız?




Akıllı telefonların hızla yaygınlaşması ile birlikte işletim sistemlerinin liderlerinden biri haaline gelen Android günümüzde milyonlarca cep telefonunda kullanılıyor. Bu kadar yaygın kullanılmasının neticesinde zararlı yazılımlar da doğru orantılı olarak artıyor. Her ne kadar Google’ın Android’inin ilk zamanlarındaki gibi güvenlik açıkları çok fazla olmasa ve her geçen zaman daha da bu açıklar farkedildikçe kapatılmaya çalışılsa da bu tür zararlıları üretenler boş durmuyor ve farklı yöntemlerle kullanıcıları mağdur edebiliyorlar. 


Peki tüm bu tehlikelerden korunmak için ne yapmalıyız?


Bazı yapılan araştırmaların sonuçları bizlere şunu gösteriyor ki birçok insan bilgisayarlarında antivirüs ile korumaya, güvenliğine çok önem verirken bu dikkati akıllı telefonlarında göstermeyebiliyorlar. Fakat en az bilgisayarlarımız kadar telefonlarımızın güvenliğine de çok özen göstermeliyiz. İnternette girdiğimiz sitelerle, indirdiğimiz uygulamalarla birlikte gelen zararlı yazılımlar bazı kötü sonuçlara yol açabilir.

Peki, bu zararlı yazılımların telefonlarımızda hedefleri neler olabilir ki? 


Aslında bir çoğunun farklı bir amacı var ama temelde ilk hedefleri kişisel bilgilerinizi ele geçirmek. Telefonunuza yerleşen zararlı yazılım internet üzerinde girdiğiniz hesap şifrelerinden banka hesap bilgilerinize kadar tüm bilgileri ele geçirmeye çalışabiliyor. Ayrıca bu bilgiler arasında telefon rehberinizdeki kişilerin isim ve numaraları da dahil olabiliyor bazen. Bazı virüsler ise telefondan dakika ücreti çok yüksek olan hatları veya yurtdışı numaralarını sizden habersiz otomatik olarak arayarak ay sonunda inanılmaz bir fatura ile karşılaşmanıza neden olabiliyor. Bu tür bizi çok zor duruma düşürebilecek virüslerin yanı sıra bazı zararlı yazılımlar da sadece reklam veya uygulamaların kullanılması amaçlı üretilebiliyor. Örneğin sizden habersiz androidiniz için uygulamalar indirebiliyor.


Android, belirttiğimiz gibi çok yaygın kullanılan ve çok geniş bir platform. Her ne kadar zararlılar hızla artmaya devam etse de bununla birlikte bu tür zararlılara karşı telefonlarınızı koruyabileceğiniz güvenlik yazılımları da artıyor. Google Play üzerinde bu amaç üzerine yüzlerce ücretli veya ücretsiz güvenlik yazılımı bulmanız mümkün. Siz de arama yaparak kendinize göre bir antivirüs yazılımı bulabileceğiniz gibi işte bizim gözümüze çarpan ücretli ve ücretsiz uygulamalardan bazıları: (Verdiklerimiz akıllı telefonlar için geçerlidir. Android tabletler için yazılımların başka sürümleri yer alabiliyor.)

Ücretli Uygulamalar:

avg

Mobile AntiVirus Security PRO

Yapımcı: AVG Mobilation
Ücret: 6,99 $
kaspersky

Kaspersky Mobile Security

Yapımcı: Kaspersky Lab
Ücret: 4,95 $

Ücretsiz veya Deneme Versiyonlu Uygulamalar:

avast

avast! Mobile Security

Yapımcı: AVAST Software
norton

Norton Security & Antivirus


Yapımcı: NortonMobile
kaspersky-lite

Kaspersky Mobile Security Lite

Yapımcı: Kaspersky Lab
avira

Avira Free Android Security

Yapımcı: AVIRA
eset

ESET Mobile Security

Yapımcı: ESET
Previous
Next Post »