k

Üzerinize Kayıtlı Hatları Sorgulayın!


Türkiye’de telefon operatörlerinin girdiği abone sayısını arttırma yarışında bir operatörden telefon hattı almak çok kolay. Girip sadece birkaç ufak belge ile hemen yeni bir telefon hattı sahibi olabiliyor, telefonunuzu kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Öyle ki bu belgelerden belki de en zoru olan kimlik fotokopisi, o da sadece birkaç dakika içinde girdiğiniz şubeden çekilebiliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bu nedenle kişilerin üzerine onlardan habersiz açılmış olabilecek olan ek telefon hatlarını engellemek amacı ile GSM hat sahiplerine bir sorgulama ekranı devreye sokmuş.


Günümüzde bu tip olaylar yaşanabiliyor. Siz kendinize bir hat açıyorsunuz fakat kimlik fotokopinizi ele geçiren başka kişiler sadece kolaylıkla farklı GSM hatlarını sizin üzerinize açabiliyor ve kendileri kullanabiliyorlar. Bunu engellemek için sadece GSM hattı alırken değil, kimlik fotokopinizi kullandığınız tüm işlemlerde fotokopi çekilirken, fotokopilerin üzerine “Bu kimlik fotokopisi sadece …. işlemi içindir.” gibi bir metin yazabilirsiniz. Örneğin bir telefon hattı alırken üzerine “Bu kimlik fotokopisi 0512 345 67 89 numaralı hattın açılması içindir” benzeri bir metin ile alacağınız numarayı belirtmeniz yeterlidir.


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yaptığı çalışma ile GSM Hat Sorgulama Sayfası‘ndan sizin üzerinize kayıtlı GSM hatlarını sorgulayabiliyorsunuz. Burada yalnızca kendinize yönelik işlem yapabiliyorsunuz. Başkalarının hatlarını kontrol etmemeniz için bir doğrulama işlemi gerçekleştiriliyor.


Öncelikle TC kimlik numaranızı ve hattınıza kayıtlı bir telefon numarasını girerek işleme başlıyorsunuz. Ardından bu girdiğiniz telefon numarasının kontrolü yapılarak eğer doğru ise mesaj ile bir doğrulama kodu geliyor. Bu telefonunuza gelen doğrulama kodunu da sisteme girerek TC’nizin kendinize ait olduğunu onaylamış oluyorsunuz. Ve artık karşımızda TC’miz üzerine kayıtlı GSM hatları. Hangi operatörde hangi numara üzerimize kayıtlı ise açık açık görünüyor.

mobil-hat-sorgulama

Aslında sahip olmadığımız bir telefon hattı burada gözüküyorsa eğer anında bu telefon operatörüne ulaşıp hat ile ilgili gerekli işlemleri gerçekleştirmeliyiz.




Previous
Next Post »