k

Facebook Graph Search İle Bombayı Patlattı!



Facebook’un bugün akşam düzenlediği etkinlikten önce acaba etkinlikte patlatacağı bomba ne diye herkes merakla bekliyordu. Bazıları Facebook’tan bir akıllı telefon ürünü beklerken bazıları ise Google’a rakip bir arama motoru düşünüyordu. Yine Google’a rakip bir reklam ağı projesi de akıllara gelirken sonunda Facebook tüm merakları giderdi. Facebook’un tanıtımını yaptığı büyük servis: Graph Search!


Facebook ayrı bir arama motoru kurmadı fakat kendi içerisindeki arama konusunda büyük bir devrim gerçekleştiriyor ve aramalarını öyle özelleştiriyor ki. Graph Search isimli yeni servisi ile artık arkadaşlarınız arasında veya daha genel söylemek gerekirse tüm Facebook’ta çok daha ayrıntılı, çok daha net, çok daha özel aramalar yapabileceksiniz.


Yani bir başka şekilde söylemek gerekirse Facebook’ta arama yaparken sadece sayfa veya kişi ismi üzerinden arama yapmayacaksınız. Örneğin Ankara’da oturuyor ve yeni bir restoran arıyorsunuz. Ankaradaki restonranlar yazarak tüm restoranlar arasında arama yapabilecek ve Ankara’da olanların hepsinin Facebook sayfasını görebileceksiniz. Bu kadarla da sınırlı değil, çok daha ayrıntılı çok daha güzel aramalar vadediyor bu sistem. Daha ayrıntılı görebilmek için Sosyal Ağ Araması olarak çevirdiği bu servisin tanıtımına buradan ulaşabilirsiniz: Facebook Graph Search)


Bu verdiğimiz linkteki tanıtım sayfasına bakarsanız eğer nasıl detaylı ve farklı aramalar yapabileceğinizin bir demosunu göreceksiniz. Ayrıca hemen altında yer alan Arama Yapmayı Deneyin butonunu kullanarak kendi arkadaşlarınızın arasında örnek olması için ufak bir arama yapıyor.


Facebook, her yeni özellikte yaptığı gibi daha bugün tanıttığı bu servisinde de öncelikle çok az kişiye bu servisi sunmakla başladı. Henüz sadece ingilizce dil desteği olan servis zamanla hem tüm dillere uyarlanacak olup hem de gittikçe kullanım alanı daha da yayılacak. Dilerseniz Beta versiyonunu servis hazır olduğunda ilk fırsatta kullanmaya başlamak için verdiğimiz sayfanın en altındaki Bekleme Listesine Katıl butonunu kullanabilirsiniz.


Previous
Next Post »