k

Phishing Nedir?


Phishing; internette hackerların kullandığı bir dolandırıcılık yöntemi için kullanılan bir terimdir. Bir olta atıp balık tutmaya benzetildiği için Fishing kelimesindeki F harfi yerine Password ve Hacking kelimelerinin baş harflerinin sırasıyla koyulması sonucu böyle bir kelime türetilmiştir.
Phishing’de amaç sahte sayfalarla kullanıcıların önemli bilgilerini çalmaktır. Özellikle mail yoluyla size ulaştırılan sahte alışveriş, kontör veya bankacılık sitelerinde bazı önemli bilgilerinizin girilmesi isteniyor. Sizin doldurduğunuz sahte formlar aracılığıyla da bilgilerinizi çalabiliyorlar.


Peki, neler çalarlar? Öncelikle kredi kartı ve banka hesap bilgileri, internet bankacılığı için kullanılan şifreler, internet sitelerinde veya sosyal ağlarda bulunan kişisel hesaplarınızın kullanıcı adları ve şifreleri gibi birçok türden özel bilginize göz dikmiş olabilirler.
En sık karşılaşılan yöntem e-posta adresinize gönderilen sahte mailler oluyor. Özellikle bir ödül, ikramiye, hediye veya bir ürün kazandığınızı iddia eden sahte maillerde yönlendirildiğiniz sayfalar aslında sizin bilgilerinizi çalmaya yönelik düzenlenmiş oluyor. Bir diğer yöntem ise hesap özetinizmiş ve bir banka tarafından gönderilmiş gibi gayet benzer şekilde dizayn edilen mailler. Bu türlerde ise sözde hesap özetinizin ilginç olması sonucunda kullanıcılar bir adrese yönleniyor ve kredi kartı bilgilerini girmeleri isteniyor. Böylelikle de büyük bir tuzağın içine düşmüş oluyorlar.


Phishing’ten korunmanın en önemli yöntemi tabiki de internette dikkatli olmak. Bizlere gönderilen maillerin kimden, hangi e-posta adresinden geldiğine dikkat etmek, resmi bir posta adresi olmadan bunlara inanmamak gerekiyor. Ayrıca yönlendiğimiz, giriş yaptığımız sitelerde de aynı şekilde adres satırına dikkat etmek, resmi site adlarına benzetilen sahte site adlarının farkına varmak çok önemli. Sahte olduğunu düşündüğümüz hiçbir siteye hiçbir bilgimizi vermememiz, bu sitelerden hemen ayrılmamız gerekiyor.

Previous
Next Post »