k

Sitelerde Yedek Almanın Önemi

İnternet siteniz ne üzerine olursa olsun belirli aralıklarla sitenizin yedeğini almanız oldukça önemli. Belli zaman aralıklarında içerikler giriyorsunuz, sitenizi zenginleştiriyorsunuz ama her şeye baştan başlamak ister miyiz?

Sitelerin bulundukları serverda yaşanan sorunlar, alınan saldırılar veya sistemde yapılan değişiklikler sonucu yaşanan hatalar ile birlikte birçok sitenin kısacası çöktüğünü, sorunlar çıktığını, sitedeki dosyaların kaybedildiğini görüyoruz. Bu zamanlarda en çok gerekenlerden birisi ise sitenin yedekleridir. Yedeklerini geri yükleyerek çok kolay şekilde çözebileceğiniz bu sorunlardan kurtulabiliyorsunuz. Fakat ya yedekleriniz yoksa? İşte o zaman bir sorun sizin tüm emeklerinizi yıkıp sizi baştan başlamak zorunda bırakabiliyor. Bu nedenle belli zaman aralıklarında (mümkün olduğunca sık) sitenizin yedeğini almalısınız. Örneğin WordPress tabanlı bir siteniz varsa hem dosyalarının yedeğini alabileceğiniz gibi veritabanınızı da sık sık yedeklemelisiniz.

Yedek alırken her zaman sadece son aldığınız yedeği barındırmak da bazen riskli olabilir. Ne olur ne olmaz deyip hem dosyalarınız hem de veritabanınız için son aldığınız yedeğin yanında bir önceki hatta iki önceki yedeklerinizi de bir arada üzerine tarihlerini belirterek saklayabilirsiniz.
Yedekleriniz için internette bir servera da güvenmek doğru değil. Serverdaki dosyalar da otomatik yedek alınırken sorunlu olabiliyor, yedek alınan diğer serverda da sorunlar çıkabiliyor. Her zaman bilgisayarınızda ve hatta bir flash diskinizde de yedekleriniz bulunabilir.


Previous
Next Post »